Łożyska ślizgowe dla przemysłu spożywczego

Łożyska ślizgowe dla przemysłu spożywczego

Branża spożywcza jest wymagająca. Nie chodzi tu właściwie o ekstremalne warunki pracy czy otoczenia, ale o wymagania dotyczące bezpieczeństwa i higieny. Zatem jakie łożyska ślizgowe dla przemysłu spożywczego będą najlepszym rozwiązaniem?

  1. Łożyska ślizgowe dla branży spożywczej
  2. Łożysko ślizgowe iglidur A181

Łożyska ślizgowe marki Igus produkowane są w większości przypadków z tworzywa sztucznego. Polimerowe rozwiązania odznaczają się wyjątkowymi parametrami, które z kolei sprawiają, że znajdą zastosowanie w wielu wymagających aplikacjach. Dłuższa żywotność, odporność na zanieczyszczenia, chemię czy korozję, a także na wysokie temperatury to tylko kilka zalet, jakimi możemy opisać wspomniane łożyska ślizgowe Igus. Oferta obejmuje także rozwiązania dedykowane branży spożywczej. Na którą serię łożysk warto zwrócić szczególną uwagę?

Łożyska ślizgowe dla branży spożywczej

Marka Igus dla branży spożywczej proponuje rozwiązania wyprodukowane z tworzyw sztucznych. Produkty przygotowywane są w ten sposób, by w późniejszym czasie spełniały wszystkie rygorystyczne wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności. Zaletą dostępnych komponentów jest przede wszystkim ich bezsmarowość. W łożyskach ślizgowych przeznaczonych dla branży spożywczej znacząco zredukowano potrzebę smarowania. To z kolei wyklucza niebezpieczeństwo ewentualnego skażenia produktów, z którymi mechanizmy mogą mieć bezpośredni kontakt.

Łożysko ślizgowe iglidur A181

Uniwersalne łożysko ślizgowe ilgidur A181 to nic innego, jak tuleja ślizgowa wyposażona w kołnierz. Jest to rozwiązanie zaprojektowane z myślą o branży spożywczej. Ma odpowiednie certyfikaty i jest zgodny zarówno z wymaganiami FDA, jak i z Dyrektywą 10/2011 EC. Do zalet rozwiązania zalicza się przede wszystkim optymalną odporność na media i na zużycie. Jest to komponent w pełni bezobsługowy i bezsmarowy. Nie bez powodu łożysko ślizgowe iglidur A181 ma kolor niebieski. Taka barwa ułatwia między innymi tak zwaną wykrywalność optyczną, która w większości przypadków jest ważnym aspektem w branży spożywczej.

Produkt tej serii jest doskonałym rozwiązaniem do aplikacji, które wymagają użycia uniwersalnego materiału przy bezpośrednim kontakcie z żywnością.

Zastosowanie łożyska ślizgowego iglidur A181

Łożyska tej serii dedykowane są przede wszystkim branży produkcji napojów, technologii medycznej i – jak już wspominaliśmy – przemysłowi spożywczemu. Doskonale sprawdzą się zarówno w maszynach do wypiekania wafli, przy produkcji kiełbas, w przetwórstwie rybnym oraz mięsnym, a także przy produkcji słodyczy.

Odpowiedz